Slik Forhandler Du Høyere Lønn

Avatar photo

Mona BO Hauge

Å forhandle høyere lønn krever grundig forberedelse, strategisk tenkning og god kommunikasjonsevne. Her er noen konkrete steg du kan følge for å øke sjansene for en vellykket lønnsforhandling:

1. Forberedelse

Forskning: Finn ut hva markedslønnen er for din stilling, bransje og geografiske område. Nettsteder som Glassdoor, LinkedIn Salary og PayScale kan være nyttige.

Sammenligning: Se på gjennomsnittslønninger for tilsvarende jobber i andre selskaper. Vurder også bedriftens økonomiske situasjon og lønnsstruktur.

Vurder dine ferdigheter og erfaring: Lag en liste over dine ferdigheter, erfaringer og resultater. Dette kan inkludere spesifikke prosjekter du har ledet eller bidratt til, sertifiseringer, og andre prestasjoner.

2. Timing

Riktig tidspunkt: Finn et passende tidspunkt for å ta opp lønnsforhandlinger. Dette kan være under en årlig prestasjonsevaluering, når du har fått nye ansvarsområder, eller etter at du har fullført et stort prosjekt.

Forberedelse til samtalen: Øv på samtalen med en venn eller kollega, og forbered svar på mulige motargumenter fra arbeidsgiveren.

3. Strategi

Tydelig kommunikasjon: Vær klar og tydelig om dine forventninger. Start med en høyere sum enn det du faktisk ønsker, men innenfor rimelighetens grenser.

Argumentasjon: Bruk data og konkrete eksempler for å støtte ditt krav. For eksempel, hvis du har økt selskapets inntekter, kan du nevne spesifikke tall og prosenter.

Lytt og juster: Vær oppmerksom på arbeidsgiverens reaksjoner og vær forberedt på å justere kravene dine basert på deres tilbakemeldinger.

4. Alternative fordeler

Andre goder: Hvis det ikke er mulig med en betydelig lønnsøkning, vurder andre fordeler som bonuser, ekstra feriedager, fleksibel arbeidstid, videreutdanning, eller andre frynsegoder.

5. Profesjonalitet

Hold deg rolig og profesjonell: Vær rolig, saklig og profesjonell gjennom hele forhandlingen. Unngå å bli emosjonell eller aggressiv.

Oppfølgning: Etter samtalen, følg opp med en skriftlig oppsummering av det som ble diskutert og avtalt.

Eksempel på hvordan samtalen kan gå

  • Innledning: «Takk for at du tar deg tid til å møtes med meg i dag. Jeg setter pris på muligheten til å diskutere min rolle og kompensasjon.»
  • Fremlegging av case: «Som du vet, har jeg over de siste [X] månedene/årene jobbet med [beskriv prosjekter eller oppgaver], noe som har resultert i [beskriv resultater, som inntektsøkning, effektivisering, etc.].»
  • Krav: «Basert på min forskning på markedslønn og de verdifulle bidragene jeg har gjort, ønsker jeg å diskutere en justering av min lønn til [spesifiser beløp eller prosentøkning].»

Å forhandle om høyere lønn krever tålmodighet og en strategisk tilnærming, men med riktig forberedelse og tilnærming kan du øke sjansene dine for å få en lønnsøkning.

7 tips du kan benytte som kan fortjene høyere lønn:

  1. Ytelse: Overgår forventningene og oppnår fremragende resultater.
  2. Bidrag: Legger betydelig til verdi gjennom innovative løsninger og ideer.
  3. Ansvar: Tar på seg ekstra ansvar og utfører oppgaver utenom det som er forventet.
  4. Erfaring: Har en lang historie med suksess og ekspertise innenfor sitt felt.
  5. Utvikling: Viser kontinuerlig vilje til å utvikle seg og tilegne seg ny og økt kompetanse.
  6. Kultur: Bidrar til et positivt arbeidsmiljø og støtter teamets suksess. Eksempel: bruker du fritiden til å arrangere alle bedriftens sammenkomster? Skaper du motiverte medarbeidere?
  7. Konkurransedyktighet: Har blitt tilbudt høyere lønn andre steder, og beholder ansvarsfull stilling her.

Selv når du støter på motstand under lønnsforhandlinger er det viktig å huske at mulighetene ikke er uttømt. Se på det som en mulighet til å utforske andre muligheter. I stedet for å la deg knekke av et «nei», kan du snu det til din fordel ved å be om frynsegoder som gir deg ekstra verdi og glede. Enten det er tilgang til førsteklasses treningsfasiliteter, helgeturer på hytta eller en strømmetjeneste du lenge har ønsket deg – mulighetene er mange. Utforsk bedriftens eksisterende frynsegoder og sett sammen et forslag som viser din verdi og lidenskap. Med denne proaktive tilnærmingen kan du ikke bare styrke din totale kompensasjon, men også vise din evne til å tenke utenfor boksen og skape vinn-vinn-situasjoner.

Lykke til!

KANDIDAT – og klar for nye utfordringer? Eller du vil B2B skal kontakte deg for videre karriere?
Registrer din CV her