7 måter å øke produktiviteten

Avatar photo

B2B konsulent - Jens

B2B Salg - rekruttering - 7 måter å øke produktiviteten -

Å være god til å fokusere er en viktig evne for å øke produktiviteten. En viktig del av dette er å stenge ute alle forstyrrelser. Vi ser på 7 måter å øke produktiviteten på.

1. Ikke-gjøremålsliste

De fleste av oss bruker ett eller annet gjøremålssystem for å holde styr på hverdagen.

Et tips til å øke produktiviteten er å lage en liste over alle tingene du bør slutte å bruke tiden på. Skriv ned alle gjøremål som stjeler tid og energi.

I bedriftsmarkedet har man fokus på å kutte ut all sløsing for å bedre produktiviteten. Dette gjelder i høyeste grad også oss som individer. Å sjekke e-post og sosiale medier hvert femte minutt, for eksempel, er ren sløsing av tid, energi og fokus.

Lag en bruttoliste av alle ting du bør slutte å gjøre og sett de tre viktigste på toppen. Jobbe med å kutte ut å gjøre de tre tingene til det er blitt en vane (ikke å gjøre dem). Når vanen sitter, stryker du de tre tingene og setter opp de tre neste tingene og gjentar prosessen. Over noen måneder er det ganske mye tid og energi du kan frigjøre ved å kutte ut sløsende aktiviterer.

2. Unngå multitasking

Det er vitenskapelig bevist at mennesker ikke er i stand til ekte multitasking. Hjernen kan endre fokus raskt, men den kan ikke jobbe parallelt med flere bevisste oppgaver.

Å skifte fokus fra en oppgave til en annen koster i form av omstillingstid og mobiliseringsenergi. Dette leder fort til sløsing. Derfor øker du normalt produktiviteten din dersom du fullfører en oppgave før du begynner på den neste. Det gjelder særlig oppgaver som krever vedvarende konsentrasjon over tid. I slike tilfeller er omstillingskostnadene betydelige.

3. Gi deg selv kortere tidsfrist

De fleste av oss jobber best med et visst tidspress. Klarer du å disiplinere deg selv til å gi deg selv en kortere frist enn du faktisk har – kan du skape tidspress som gjør deg mer produktiv. Sett den kortere fristen inn i kalenderen din og forhold deg til den som om den er den endelige fristen. Dette er selvfølgelig krevende, men skaper du en vane om å gi deg selv kortere tidsfrister, vil du komme raskere i gang og sluttføre før tiden.

4. Sett i gang med en eller annen oppgave

Har vi mye å gjøre, er det lett å bli overveldet og ende opp med fluktatferd – det vil si at vi ikke tar tak i noe som helst. Hvis du befinner deg i denne tilstanden, er et godt tips å velge en tilfeldig, enkel oppgave og gyve løs på den.

Handling avler handling.

Når du har fullført en oppgave, uansett hvor bagatellmessig den er, får du økt energi, momentum og flyt til å gå løs på en ny oppgave. Når du har fullført atter en enkel oppgave, har du sannsynligvis bygd opp nok fremdrfit til å ta tak i en litt viktigere og mer utfordrende oppgave. Du kommer inn i en positiv spiral.

Med andre ord, bryt den negative handlingslammende gjør-ikke-noe-spiralen ved å komme i gang med en kjapp og enkel oppgave.

5. Trim, tren og beveg deg

Som nevnt i punktet ovenfor, stimulerer bevegelse til mer bevegelse. Du får gjort mer når du er i gang. Bevegelse reduserer ofte stress og får deg til å føle deg bedre. En rask gange på noen få minutter der hjertet pumper litt raskere, gir typisk umiddelbar positiv effekt. Vi mennesker er bygd for bevegelse, og bevegelse stimulerer til handling. Fysisk stillstand – på den annen side – stimulerer til handlingsmessig stillstand.

6. Få nok lys – særlig dagslys

Lys er viktig for at vi skal være opplagte og derved evne å mobilisere til innsats. Dagslys er det beste, men sørg i det minste for at lokaler / kontorer du oppholder deg i er skikkelig opplyste. Dunkelt lys er hyggelig for kos og romanse, men er ikke typisk produktivitetsfremmende. Jobber du mye inne, kan det for eksemple være lurt å ta 15 minutter av lunsjpausen utendørs.

7. Få nok søvn

Søvnmangel er drepen for produktivitet. God og tilstrekkelig søvn gir energi og overskudd til å levere på et høyere nivå. Er du sliten eller mentalt utladet, kan en liten dupp på noen få minutter gi fornyet energi og overskudd. Du bør også prioritere å skape gode vaner knyttet til å få nok og god søvn hver natt. Et stalltips er å legge seg til en fast tid og unngå all skjermbruk de siste 30 minuttene før du legger deg.